A hevesi Csillagvirág Népművészeti Egyesület következő Budapesten látható kiállításának megnyitója 2012. szeptember 7-én lesz 14.00 órai kezdettel a Népi Iparművészeti Múzeumban. (Bp. I. ker. Fő utca 6.) csillagvirag_logo.png A Clark Ádám és Batthyány tér között található múzeum galériarészén látható időszaki kiállítást Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népimvészeti Módszertani Műhelyének vezetője nyitja meg. Ezt követően Juhász Katalin népdalénekes előadását hallhatják a vendégek. 

Az egyesület, amelynek munkáit láthatjátok a kiállításon 2004-ben alakult. Kiemelt céljuk, hogy a tárgyformáló népművészet és kézművesség hagyományait felgyűjtsék és ápolják, valamint a mai kornak megfelelő feldolgozású népi iparművészeti alkotásokat hozzanak létre. E sorok honlapjukon olvashatóak: 

http://www.hevesfolkart.hu/csillagvirag.html

A szervezet tagjai között rengeteg Népi Iparművész, és Népművészet Mestere található. Rendezvényeiket mindig közösen tervezik és valósítják meg. 

A mai napon majdnem teljesen felinstalláltuk a kiállítást, a következő napokban már csak pár simítást kell elvégeznünk. Báder Vera büszkén mondta, hogy a tagok mindnyájan önkéntes munkában végzik a kiállításépítést.

Csillagvirág_1.jpg

Ha eljöttök a megnyitóra, elsősorban nagyon szép szőtteseket fogtok látni:

szőttesek kék.jpg

Ezeket fazekas tárgyak egészítik ki. Fazekas Lajos kézműves is a Csillagvirág Egyesület tagja. A nagy ismertségnek örvendő, népszerű nádudvari fekete kerámiáiból is szemezgettük jópár gyönyörű darabot, amelyek nagyrészt a múzeum saját gyűjteményéből kerültek elő. Ezeket a tárgyakat most tudjátok megnézni csak, hiszen nem szerepelnek az állandó kiállításunkon.

Nádudvari fekete kerámia.jpg

A Hagyományok Háza nyílt hetén (szept. 10-16.) alkalma nyílik a látogatóknak kipróbálni a vászonszövést és különböző előadások is kapcsolódnak a tárlathoz.

tanítás.jpg

 

 

Remélem felkeltettem az érdeklődéseteket és eljöttök pénteken a megnyitóra!

Találkozunk ott! ;)

 

 

 További fotókat itt találtok:

http://www.hagyomanyokhaza.hu/galeria/1160/

 plakát.jpg

 

 

Címkék: egyesület fazekasság szőttes szövés Hagyományok Háza Csillagvirág Heves Népi Iparművészeti Múzeum

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiiparmuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr354757824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdi 2013.01.09. 19:45:32

Újabb poszt nem lesz?
Nincs téma???

Vandaaa 2013.01.12. 15:13:58

@rdi: Téma az mindig van, csak idő nincs. :)
süti beállítások módosítása