A Heves Megyei Népművészeti Egyesület, a Népművészeti Egyesületek Országos Szövetsége (NESZ) és az Egri Kulturális és Művészeti Központ közös rendezésében VISELETEK  RÉGEN  ÉS  MA címmel rendeztek konferenciát Egerben 2013. március 22-23-án.

A cél tanácskozási és találkozási lehetőség teremtése az országban tevékenykedő műhelyek, szakkörök, szakemberek számára. A rendezvény háziasszonya Fehér Jánosné volt, aki a Heves Megyei Népművészeti Egyesület elnöke. (2012-ben a Gombold újra! pályázat tervzsűriének tagja.) 

A felhívásban olvasható a következő mondat további céljaikról: "Szeretnénk, ha a konferencia hozzájárulna az olyan ma is hordható viseletek népszerűsítéséhez, amelyek a hagyományos formákat, motívumokat őrzik."

A tanácskozást Eger polgármestere, Habis László is köszöntötte, majd a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely vezetője, Beszprémy Katalin nyitotta meg az eseményhez tartozó kiállítást. http://www.hagyomanyokhaza.hu/nmm/

A konferenciát pedig Igyártó Gabriella nyitotta meg a Népművészeti Egyesületek Szövetségének Igazgatója. http://nesz.hu/

Az előadások közül F. Dózsa Katalin művészettörténész előadása nagyon érdekfeszítő volt. Ennek címe: A népviselet is divat. Előadásában azt fejtegette, hogy a népviselet alakulására hogyan hatottak a művészettörténeti korszakok, illetve az aktuális divattal milyen kölcsönhatásban volt. A viseletkutató egyébként A Magyar Divat 1116 éve (A magyar viselet a honfoglalástól a 21. század elejéig )című könyv szerkesztője, amelyet a Gombold újra! 2012-es pályázatának divatbemutatójához kapcsolódó rendezvényén mutattak be először.

A délutáni program Hrivnák Tünde divatbemutatójával kezdődött.

A bemutatót követő előadásán megtudtuk róla, hogy Békés megyéből Tótkomlósról származik. Már gyermekkorában eldöntötte, hogy divattervező lesz, mivel környezetében a népi kultúrából származó gyönyörű tárgyak folyamatosan jelen voltak. A paraszti kultúrából vett motívumkincset szeretné ruháin keresztül is népszerűsíteni.

Szombaton is várt ránk két divatbemutató. A Molnár Madarász Melinda (Meyke) és Cséfalvay Lilla és Fanni tervezőpáros a Gombold újra! pályázaton is bemutatott ruháit láthattuk. Meyke ezek mellett más kollekcióiból is hozott látnivalót. Róla a következőt olvashatjuk az említett pályázat honlapján:

"Kerámia, ruhatervező és vizuális környezetkultúra tanárként végzett a Magyar Iparművészeti Egyetemen. Jelenleg is tanít a Jelky András Ruhaipari Szakközépiskolában, miközben önálló tervezőként dolgozik. Több alkalommal lett győztese a Tetőtől Talpig pályázatnak és két alkalommal Kozma Lajos Kézműves Ösztöndíjat is kapott. 2006-ban a Magyar Formatervezési Nagydíjon elnyerte a Kulturális Örökség Minisztériumának különdíját. Számos magyar bemutatkozás mellett ruháit láthatták Brüsszelben és Vilniusban is." http://www.domainteam.hu/gomboldujra/index.php?oldal=tervezok

Az ő divatbemutatójának és előadásának volt a legnagyobb sikere a konferencián. Néphagyományunkhoz való alázatos hozzáállása, megismerni vágyása kreatív egyénisége magával ragadt a hallgatóságot.

Meyke egyébként a Gombold újra! pályázat különdíjasa volt 2012-ben.

Cséfalvay Lilla és Fanni egri divattervezők. Ruháikon a méhsejtes technikával kísérleteztek, nem véletlenül kapta bemutatott kollekciójuk a Sejtdimenzió nevet. Mindketten a MOME-n és a London College of Fashion-ön tanultak divattervezést. A bemutatott darabok egyikét sem viseleti darabnak szánták. Funkciójuk a divatbemutatókon való megjelenés. A népviseletek forgástestekre redukálhatósága ihlette őket.



Előadásukban nagyon érdekes volt az, amikor az alkotói folyamatról beszéltek.

Remélem sikerült kedvet csinálnom Nektek ahhoz, hogy két év múlva (is) elátogassatok erre az érdekes konferenciára! :)

Címkék: konferencia divat egyesület népviselet divattervező hímzés divatbemutató szőttes művészettörténész textiles Eger Gombold újra! Hagyományok Háza Heves

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiiparmuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr975165481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása